Vineri 13 Decembrie 2024

Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

Spune-mi pe cine și ce alegi, ca să-ți spun cine ești… În ajunul primului tur al scrutinului prezide...

Peisaj după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de groază

Din 2013 încoace, celebrăm în club una dintre cele mai populare sărbători mondiale. Doar că, pentru ...

Jurnal de degustare: Artisan Winery face senzație în club!

După Balla Géza, Elite, Pivnițele Birăuaș, MaxiMarc și Dradara, un nou producător local de vinuri pr...

  • Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

  • Peisaj după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de groază

  • Jurnal de degustare: Artisan Winery face senzație în club!

Marți, 17 Ianuarie 2023 16:45

Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

După aproape trei ani de restriști, de război și pandemie, Casa de Vinuri Cotnari revine în odăile lui Nagymama cu o degustare memorabilă, care a cuprins nu mai puțin de șapte vinuri, mai tinere sau mai de colecție.

Noii promotori ai CV Cotnari, brand ambasadorul Daniel Vrănescu și Adelina Șuta – manager zonal HoReCa, ne-au propus spre degustare următoarele licori: Spumant Colocviu Vibe Frâncușă, Spumant Millesime Frâncușă 2016 (maturat pe drojdii 61 de luni), Naiv Tămâioasă Românească 2021, Naiv Grasă de Cotnari 2021, Naiv Busuioacă de Bohotin 2021, Naiv Fetească Neagră 2021, Vinoteca Vin de colecție Grasă de Cotnari 1989 (dulce). În poză s-a mai strecurat și o nedestupată Millesime Grasă de Cotnari 2017, nu ne îndoim că o vom putea încerca și compara la o viitoare degustare cu o mult mai tânără Grasă de la poalele Dealului Cătălina.

Ca unii care au vizitat de mai multe ori cramele Vlădoianu, Axinte și Cotnari, cu baricurile și budanele lor, cu pădurile de cisterne, cu tainițele pe mai multe niveluri, ne exprimăm încântarea de a fi putut compara două Frâncușe neliniștite, elaborate la interval de cinci ani. Mai ales că am avut privilegiul să descoperim amintitele crame  în compania lui Victor Deleanu și a oenologului George Măluțan, gazde minunate prin Iași și Cotnari. Desigur, scepticii se vor întreba dacă Frâncușa se pretează la o asemenea îndelungată maturare pe drojdie, iar entuziaștii vor aprecia grija exclusivă acordată cultivării și vinificării soiurilor românești la Cotnari, inclusiv în privința spumantelor obținute prin metoda tradițională.

Voi lăuda ideea promovării brandului Cotnari cu ajutorul unui vin străvechi, o Grasă dulce din 1989. „Cotnari” , acest cuvânt cheie pentru oenologia românească, se regăsește de foarte multe ori și în articolele publicate pe cele două site-uri ale clubului nostru, vestik.ro și cdvin.ro, ca și pe blogul Pivnicer. Mai exact, de 68 de ori până acum, în tot atâtea articole și reportaje legate de degustări petrecute în dormitorul bunicii, de evenimente organizate la ambasade românești din străinătate, de călătorii la cramele grupului, de festivaluri și evenimente de tot felul ș.a.m.d. De neuitat rămân experiențele senzoriale la care am fost supuși cu ani în urmă în vinoteca Combinatului Cotnari, loc fabulos în care sunt păstrate sute de mii de vinuri începând cu recolta anului 1956.

De fapt, ne știm de zece ani, din 2013, cu vinurile și cu făuritorii lor de la Cotnari și Casa de Vinuri Cotnari, așa încât am putea numi ultima degustare, de la început de an 2023, una aniversară. Dacă țin bine minte, primele spumante ale Casei, care nu căpătaseră încă etichetele din gama Colocviu, au fost destupate de Victor Deleanu chiar în vinoteca clubului, în prezența promotorilor de altădată.

Despre vinurile din seara cu pricina, să spunem că au fost asortate, în mod cosmopolit, cu minunate platouri cu brânzeturi și mezeluri italiene, dar și cu inconfundabilele, apetisantele, irezistibilele trufe de ciocolată create de doamna Pivniceră.

Am apreciat comparația Frâncușelor neliniștite ca pe un excelent exercițiu de oenologie românească, m-am dedat la aromele tipice și atât de frumos sublimate ale Tămâioasei, m-am îndrăgostit de Grasa Naivă, un fel de Furmint, mai blând, precum este și firea moldovenească.

Busuioaca, rosé-ul nostru care își păstrează culoarea de la boabă la vin, a făcut în mod inspirat trecerea la Feteasca Neagră, soi revitalizat în zonă grație unor decizii inspirate ale mai tinerilor ori mai vechilor stăpâni de la Cotnari. Iar Grasa anului 1989 este vie, mai puțin dulce decât ai crede, evocă un an de răscruce, care ne-a schimbat tuturor viețile. Poate de aceea avem acum libertatea să scriem așa, despre atât de multe vinuri, soiuri, arome, parfumuri, frumuseți senzoriale, din Moldova noastră, servite într-un club european din Arad, în compania unor bunătăți din Peninsulă și a unor trufe de ciocolată elaborate după o rețetă din Micul Paris...

Citit 1487 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 00:48
Publicitate

Pivnicer

În ultimii ani, uneori am călătorit și am trăit clipa într-un ritm atât de alert, încât scrisul nu putea să țină pasul cu acțiunea. Câteva evenimente, întâmplări, ieșiri au rămas neoglindite. Între ele se numără și festivalul de față, căreia cuvintele i-au găsit exprimare abia după opt ani.

Caută

Publicitate