Duminică 19 Mai 2024

Degustare de vinuri și romuri marca Wine Hunter, un festin care a durat două zile și două nopți

Prietenul nostru Herbert Szasz este un om plin de surprize. Ultima sa degustare susținută în odăile ...

Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

Crama Avincis recuperează și reinventează un soi prețios creat la Stațiunea de Cercetare Drăgășani î...

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

  • Degustare de vinuri și romuri marca Wine Hunter, un festin care a durat două zile și două nopți

  • Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Luni, 13 Noiembrie 2023 17:04

De cinci ori DFR și o singură dată Château de Sannes

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

De când ne-am regăsit cu Răzvan Avram și cu crama al cărei activ promotor este, Domeniile Franco-Române, parcă o ținem tot într-o degustare. Evenimentul din urmă, petrecut tot în odăile bunicii, a marcat și o premieră: prezentarea unui vin franțuzesc, provenit de la un château devenit partener al producătorului din Dealu Mare.

Evenimentul de vineri organizat de CDViN s-a suprapus cu prima zi a Salonului timișorean RoVinHud, desfășurat la Timișoara, în Convention Center din Hotel Timișoara. Noi am avut însă propria listă de degustare, care a cuprins șase vinuri, prezentate de amicul Răzvan Avram, vechi om de presă și de vin, din lumea virtuală și reală. Din echipa promotoare a făcut parte și Ramona Sofronici, o prietenă veche și o prezență constantă în odăile bunicii în ultimii ani.

În pahare au curs, pe rând: DFR Fetească Albă 2022 (ecologic), Château de Sannes Grand Blanc de Sannes 2021 (bio), DFR Fetească Neagră 2021 (ecologic), Vigneron Pinot Noir 2019 (baric), Vigneron Merlot 2021 (ecologic), Arrogance Roșu (Fetească Neagră 2022 & Merlot baric 2019).

Vinul de început este unul de calibrare, de o frumoasă simplitate, un posibil produs de consum curent pentru cei mai pătimași dintre noi. Provensalul care a urmat, prezentat întâia oară în odăile bunicii, în cadrul unei degustări care a cuprins și vinurile DFR, e cumva de pe altă planetă. Deși provine nu neapărat din cea mai pretențioasă zonă franțuzească (Luberon), el are un preț prietenos, prezentând în același timp toate calitățile marilor cupaje albe: complexitate, intensitate, rafinament. Răzvan ne-a descris apoi o tânără și plină de personalitate Fetească Neagră, pe a cărei desăvârșire pariem cu toții. I-a urmat un tipic și expresiv  Pinot Noir, un onorabil și totuși tânăr Merlot, iar la urmă, un superb cupaj din gama Arrogance, un vin care poate sta alături de orice licoare produsă de cine știe ce mare château.

Răzvan a descris, povestit, interacționat cu un anturaj nu foarte numeros, dar suficient de activ. Seara a devenit apoi noapte, s-a încheiat cu o blândă dar consistentă polemică istorică și culturală, având un post gust care începea cu parfum cosmopolit de Ugni Blanc, Vermentino, Grenache Blanc și se termina cu note de Fetească Neagră și Merlot, toate valahe...

Citit 387 ori Ultima modificare Luni, 13 Noiembrie 2023 18:37
Publicitate

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Caută

Publicitate