Am zis să începem în forță anul 2024, cu o contraofensivă a vinului superpremium susținută de pasionați împotriva zgârciților lumii. Comandantul suprem al forțelor oenofile nu putea fi decât Herbert Szasz, care ne-a propus spre savurare șapte vinuri, din cinci țări, de pe două continente: Masottina Calmaggiore Prosecco brut (Italia), Casa Silva Lago Ranco Pinot Noir 2020 (Chile), Ai Palazzi Merlot 2018 (Italia), Apogeum Fetească Neagră 2019 (România), Riglos Quinto Cabernet Franc 2018 (Argentina), Louis Jadot Pommard 2020 (Franța), Mauricio Lorca Inspirado Blend 2015 (Malbec, Syrah, Petit Verdot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon) –Argentina.
Dincolo de faptul că Herbert e distribuitor exclusiv al acestor licori, el este și un neobosit furnizor de fericire la pahar, sticlă și dublu magnum, pentru anturajul CDViN. De aceea, nici nu e de mirare că odăile bunicii s-au umplut iarăși, pentru nu se știe a câta oară, de iubitori de vin și de clipă autentici.
Mărturisesc că și eu mă număr, de niște zeci de ani, printre ei. În această calitate, pot să vă spun că primul și neliniștitul Masottina, un Prosecco autentic, a fost introducerea perfectă în eveniment. Un Pinot Noir de la capătul chilian al lumii, fin, elegant, tipic, i-a urmat firesc, înainte să încercăm un interesant Merlot în interpretare italiană. Toate aceste vinuri de început parcă au pus și mai bine în evidență extraordinarul Apogeum, un vin valah care poate să șadă alături de marile creații oenologice ale lumii. Mare succes de casă a avut Cabernet Franc-ul argentinian: o dată, fiindcă acest soi e foarte iubit în club; apoi, pentru că e atrăgător prin toate ale sale – caracter, emoție, preț.
Vinurile de la urmă au fost cu adevărat un răsfăț pentru oenofili, două creații de o finețe care reflectă perfect arta vinificării. Am fost cu toții privilegiați să ne aflăm acolo, în dormitorul bunicii, și să le încercăm. Și mai norocoși au fost cei care au cumpărat aceste nestemate: primul, un supervin din Burgundia; cel de-al doilea, un superblend din Mendoza.
Platourile asortate și prăjiturile cu nucă și ciocolată pregătite de Adina au acompaniat și completat plăcerile serii oferite de Herbert. A ieșit atât de bine totul, că am și programat următoarea întâlnire cu amicul clujean, cu vin și nu numai, care va ține, probabil, două zile și două nopți, ca-n marile povești ale clubului...