Luni 15 Aprilie 2024

Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

Crama Avincis recuperează și reinventează un soi prețios creat la Stațiunea de Cercetare Drăgășani î...

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

  • Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

Luni, 26 Februarie 2024 16:27

O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoase

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Echipa Ciprian Gherheș&Vasile Ghimpu „recidivează” în Vestik Club cu o degustare de zile mari. La aniversarea a 12 ani de existență a CDViN, am trăit și savurat, cu Migală, multe Patimi, în compania celor mai vechi degustătoare ale clubului.

O duzină de ani, atât a trecut din februarie 2012, de când a avut loc în dormitorul bunicii primul eveniment oficial al Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați. Am sărbătorit-o alături de o cramă selectă și de foarte mulți prieteni, unii veniți tocmai din Franța.

Crama DeMatei, care continuă, rebranduit, o muncă de zeci de ani având legătură cu Vinarte și cu Zorești, Dealu Mare, și care încă mai are legătură cu maestrul Fiorenzo Rista, ne-a oferit șapte vinuri premium, o mândrie a oenologiei românești de mileniu III. Astfel, ne-am delectat pe rând cu: Migala Alb 2022 (Fetească Albă, Fetească Regală, Chardonnay, Aligoté, Tămâioasă Românească, Riesling Italian) , Patima Fetească Albă 2022, Patima Fetească Regală 2022, Migala Roșu 2019 (Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon), Patima Fetească Neagră 2020, Patima Merlot 2019, Patima Cabernet Sauvignon 2019.

Cupajul Alb din gama Migala e un vin de băut cu sticla, o introducere potrivită în atmosfera unei degustări ori a unui chef. Pentru mine, Feteasca Albă ce a urmat s-a dovedit una dintre cele mai bune încercate vreodată: are corp, intensitate, echilibru, noblețe de castel de modă nouă. Căutați-o, savurați-o, apare în ediție limitată și norocoși sunt cei care pun... buzele pe ea. Regala următoare are și ea destule de oferit, dar în concursul de frumusețe al serii ar fi putut spera în cel mai bun caz la locul II.

S-ar putea ca primul vin roșu servit, cupajul din gama Migala, să fi fost pentru unii vinul serii. Are toate calitățile pe care le cere un consumator avizat: este un cupaj clasic pentru Dealu Mare - Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon; a fost elaborat într-un an bun – 2019; are un preț mai mult decât prietenos; are acel vino-ncoace care reflectă un echilibru al întregului, realizat prin armonizarea perfectă a părților.

Despre ultimele trei vinuri roșii voi vorbi la comun: sunt excepționale! Cu aciditate ridicată, cu un volum de alcool bine integrat, ele denotă un potențial de învechire nu de ani, ci de zeci de ani. Le simți parcă puțin crude, chiar dacă (sau poate fiindcă) două dintre ele sunt din recolta unui relativ îndepărtat grande annata – 2019.

Semnătura lui Fiorenzo Rista este vizibilă în/pe fiecare dintre aceste creații; acest oenolog nu numai că este, dacă ar fi să folosim termeni fotbalistici, unul de Liga 1 sau unul de play-off în România, el poate juca în toate marile ligi europene.  

Platourile pregătite de Adina au cuprins salamuri și brânzeturi italiene, alături de o salată de măsline, iar biscuiții cu migdale, acei cantucci home made la care Pivnicera excelează, s-au dovedit desertul ideal pentru asocierea cu vinul.

Din anturaj au făcut parte prietene dragi, din Grupul Fetelor, care au fost primele membre și primele participante la degustările de la începuturile clubului. Și tot în anturaj am numărat doi prieteni prețioși, care de la o vreme se află în Franța și care ne lipsesc tare mult de la degustările curente.

Cum nici unul dintre noi nu s-a schimbat în 12 ani și cu atât mai mult nu s-au schimbat – decât în bine - dragele doamne și domnișoare din Grupul Fetelor, patru dintre ele au repetat un selfie de pomină făcut în toamna lui 2014 și trimis de urgență la Ohrid, acolo unde doi dintre membrii fondatori ai CDViN susțineau o Balcaniadă la fotbal. Dincolo de încurajarea oferită de o fotografie cu fete frumoase, detaliul că aceasta a fost repetată la interval de 12 ani în toaleta șic a clubului este cu atât mai picant!

Citit 157 ori Ultima modificare Luni, 26 Februarie 2024 16:40
Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Caută

Publicitate