Miercuri 16 Octombrie 2024

Nachbil se întoarce în dormitorul bunicii

Katona Csaba, noul promotor al Cramei Nachbil, a oficiat în dormitorul bunicii o mult așteptată degu...

ONVPV testează în Podgoria Miniș-Măderat un nou sistem de evaluare a vinurilor

Miercuri, 25 septembrie, Balla Géza Winery a găzduit în premieră o degustare destinată testării unui...

Premieră în club: primul orange Avincis, prezentat chiar de proprietarul cramei

De câte ori își prezintă vinurile în odăile bunicii, Valeriu Stoica eliberează în aerul clubului, o ...

  • Nachbil se întoarce în dormitorul bunicii

  • ONVPV testează în Podgoria Miniș-Măderat un nou sistem de evaluare a vinurilor

  • Premieră în club: primul orange Avincis, prezentat chiar de proprietarul cramei

Joi, 26 Septembrie 2024 15:27

ONVPV testează în Podgoria Miniș-Măderat un nou sistem de evaluare a vinurilor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Miercuri, 25 septembrie, Balla Géza Winery a găzduit în premieră o degustare destinată testării unui nou sistem de evaluare a vinurilor. Din comisia de jurizare au făcut parte șapte experți, oenologi, membri și conducători ai Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV), precum și un distins somelier. Proiectul a fost inițiat în urmă câțiva ani de dr. Mirela Heizer și presupune evaluarea vinurilor prin depunctarea defectelor, o dată cu introducerea unui nou sistem de notare.

Ne-am alăturat entuziaști, în calitate de degustători absolut neautorizați, de  jurnaliști și mai ales de iubitori de vin acestor specialiști în domeniu, degustând în orb toate cele 20 de probe prezentate. Un alt invitat a fost Marius Gurban, podgorean de Șiria.

Într-una din încăperile cramei lui Balla Géza, douăzeci de probe de vin, aparținând unor producători mai mari sau mai mici, așteptau să fie degustate de jurați și de invitați. Înainte să încercăm vinurile albe, rosé sau roșii, ne-am dedat la o antrenare a receptorilor olfactivi cu ajutorul unui kit Le Nez du Vin. Astfel, am putut să suportăm pe rând miasmele defectului de dop, cele ale verzei stricate și ale pământului putrezit, dar și alte mirosuri folositoare degustătorului de orice fel. Din prezentarea Mirelei, făcută cu ajutorul unui proiector, ne-am completat cunoștințele în materie de defecte ale vinului, aflând totul despre Brettanomyces, geranium, pirazină și atâtea alte cauze care induc mirosuri de măr sau ou stricat, oțet, săpun, ceapă, lipici, conopidă, mucegai și chiar mirosuri de… cal.  

După studiul senzorial și cel teoretic, s-a trecut la degustarea în orb a probelor. Comisia de jurizare a fost compusă din: Mirela Heizer (ONVPV, WSET 3, certificat și membru ADAR, expert OIV Comisia Viticultură (Genetică, Protecția viței-de-vie și Sustenabilitate și schimbări climatice) și Comisia DROCON (Legislație și Drepturile consumatorilor), cu doctorat în domeniul viticol), Narcis Georgiu (Cramele Recaș, prim somelier în restaurant cu 1*Michelin, asistent chef somelier în restaurant cu 2*Michelin), Balla Géza (Wine Princess – Păuliș, oenolog, certificat și membru ADAR, profesor, cu doctorat în domeniul vinicol), Clara Kardos (Cortiza – Arad, freelancer, oenolog, WSET 3, certificat și membru ADAR), Robert Heizer (HB Wine – Covăsânț, junior-oenolog, WSET 2, membru ADAR, doctorand în domeniul vitivinicol), Dorin Dușa (ONVPV, WSET 2, doctorand în domeniul vitivinicol, șeful delegației României la OIV) – director general, Dragoș Constantinescu (ONVPV, WSET 2, expert OIV Comisia ECOMAR (Analiza economică, piață și consum) și Comisia STATCO (Statistici și conjunctură), doctorand în domeniul vitivinicol) – șef serviciu Viticultură și Vinificație, protecție DOC și IG.

Jurații au evaluat și notat fiecare vin după vechiul sistem, cu ajutorul unor aplicații instalate pe tablete. În paralel, au folosit pentru notare și noua fișă de evaluare a vinurilor prin  depunctarea defectelor; un studiu comparativ va fi de folos pentru crearea unei noi aplicații virtuale, bazată pe fișa menționată, rod al muncii Mirelei Heizer, în calitate de autor, și al Arinei Antoce, profesor doctor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, care s-a îngrijit de revizuirea și adăugirea acesteia.

Degustarea avea să dezvăluie în cazul a patru-cinci probe defecte precum mirosul de varză stricată, de ierburi putrezite, aspectul tulbure, miasmă de șoareci ș.a. Totodată, unele vinuri s-au dovedit minunate din punct de vedere vizual, olfactiv, gustativ, structural, fiind armonioase și pe placul specialiștilor și nespecialiștilor, conform unor medii care au depășit 85 de puncte.

Pentru noi, neautorizații, evenimentul de la crama lui Balla Géza a fost un excelent exercițiu senzorial și un foarte util curs asupra calității vinurilor. Nu încape îndoială că, o dată implementat, noul sistem de evaluare va fi un instrument cât se poate de util pentru producătorii de vin, în special pentru micii podgoreni. El va servi atât pentru atribuirea indicatorilor Denumire de Origine Controlată (DOC) sau Indicație Geografică (IG), cât și pentru corectarea defectelor vinurilor, atunci când acest lucru este posibil (o rubrică specială din cadrul noii fișe este destinată recomandării pentru reevaluare).

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați nu este deloc străin de mediul profesional, autorizat, din lumea vinului românesc. Clara Kardos este o mai veche cunoștință a clubului, Balla Géza a susținut mai multe degustări în dormitorul bunicii, iar Mirela Heizer, de fiecare dată când este nevoie, oferă sprijin în documentarea articolelor publicate pe blogul și site-urile CDViN.

Cum noul sistem de evaluare a vinurilor românești se află încă în faza de testare, următoarea ședință va avea loc la Cramele Recaș.

 

Citit 435 ori Ultima modificare Joi, 26 Septembrie 2024 20:02
Mai multe din această categorie: « Herbert ne răsfață cu vínuri spañole
Publicitate

Pivnicer

A trecut ceva timp de când nu am mai luat drumul Podgoriei Miniș-Măderat în căutarea celui mai bun vin. De-a lungul anilor, am ținut aproape de oameni și crame din Șiria, Miniș, Mâsca și Măderat, cumpărând vin și struguri, legând prietenii, creând reportaje. Deși pandemia face să pară că a trecut un mileniu, și nu un an-doi-trei, mă întorc alături de Adina în zonă, pentru o jurizare, o revedere cu Balla Géza și crama sa de top, dar și pentru o descoperire numai bună de povestit aici.

Caută

Publicitate