Sâmbătă 25 Ianuarie 2025

De nouă ori Davino!

Davino recidivează cu o degustare de excepție în odăile bunicii. Cristian Casapu, coproprietar și ac...

O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Ultima degustare cu vinurile cramei mehedințene Corcova a avut parte chiar de prezența și de prezent...

Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

Spune-mi pe cine și ce alegi, ca să-ți spun cine ești… În ajunul primului tur al scrutinului prezide...

  • De nouă ori Davino!

  • O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

  • Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

Joi, 17 Octombrie 2024 13:03

Ro-Wine ca o călătorie. La București, dar mai ales în Sicilia și Argentina

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ediția de toamnă a Festivalului Ro-Wine a avut gust de prăjitură siciliană, parfum de Fetească Albă transilvană și arome de Semillon de pe poale andine. Și mulțimea înlănțuită de degustători de la Fratelli Studios a fost atât de densă, de pasională, încât nu aveai unde să arunci un ac, ca să nu spun un strop de vin.

Am luat drumul Bucureștiului în patru, într-un Yaris vechi, mic și scump, numai bun de traversat Transilvania și Valea Oltului, în drum spre cel mai tare festival de vin din țară. Hotelul Courtyard by Mariott era la locul lui șic din Floreasca, plimbarea până la Fratelli Studios a fost ca de obicei o plăcere. La capătul ei, am fost înlănțuiți cu știutele brățări verzi și am pornit în căutarea Marinelei Ardelean.

Pe când dădea un interviu la tv, ne-am regăsit buna prietenă - de Merano, de Valea Verde, de Wine Book of Romania și de atâtea trecute bucurii - exact așa cum o știam: stăpână pe sine, tandră, strălucitoare. Și încă n-am reușit să încercăm marea de vinuri a festivalului cu degetul, căci se făcuse vineri seară și aveam de savurat acel masterclass numit „El Enemigo, A Dream Come True”, susținut de dr. Adrianna Catena.

Evenimentul se anunța înspăimântător de interesant atât prin prisma vinurilor, încununate cu punctaje uriașe, cât și a protagonistei, o personalitate mondială a lumii vinului, cu doctorat în... istorie, obținut la Oxford. Ca să nu mai spunem că Adrianna Catena este o ilustră reprezentantă a acelei familii care a înființat la începutul secolului trecut Crama Catena Zapata. Recent, această cramă a pătruns în topul celor mai admirate branduri de vin pe plan mondial, întocmit de publicația Drinks International, ocupând locul I în 2020 și locul II anul acesta.

Așadar, reprezentanta unui nume la fel de notoriu precum Torres, Antinori, Gaja, Château Margaux, Penfolds ori Concha y Toro susține un masterclass la Ro-Wine, noi degustăm cuminți vinurile și prezentarea Adriannei, nu înainte ca Dan să obțină virtual un prețios autograf pe sticlă și promisiunea unui interviu la un alt masterclass, de mâine.

El Enemigo, crama care face obiectul prezentării și al degustării, a fost fondată de Adrianna împreună cu oenologul și vinificatorul șef de la Catena Zapata, Alejandro Vigil. O listă de opt vinuri, care mai de care mai bine apreciate de critici, cu punctaje de la 92 la 99 de puncte, ne așteaptă să le degustăm: El Enemigo Chardonnay 2021 (97 puncte, James Suckling), El Enemigo Semillon 2021 (94 p, James Suckling), El Enemigo Bonarda 2020 (93 p, James Suckling), El Enemigo Cabernet Franc 2019 (92 p, James Suckling), El Enemigo Syrah Viognier 2020 (94 p, James Suckling), Gran Enemigo Blend 2019 – Malbec, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot (96 p, Robert Parker), Gran Enemigo Chacayes 2019 –Cabernet Franc (97 p, Robert Parker), Gran Enemigo Gualtallary 2020 – Cabernet Franc (99 p, Robert Parker).

Cu modestie neautorizată și cu doza corespunzătoare de subiectivism, ne-am permis să ne îndrăgostim de Semillon, de Bonarda, și de acele vinuri roșii, vinificate în cupaj ori monocepaj, purtând un „gran” în față. Toate s-ar fi pretat însă la o degustare mai lentă, care să permită vinurilor să-și împărtășească toate aromele, imposibilă însă în condițiile unui festival atât de încărcat în evenimente.

După masterclass nu am mai apucat să încercăm vinurile din festival; totuși, am savurat un excepțional, entuziasmant, incredibil Cabernet Sauvignon 2016 din gama Stonewine de la Balla Géza. Un vin oferit de prietenul Adrian Pașca, de 100 de puncte CDViN!

Seara am petrecut-o la restaurantul Ethic Wine, în compania unui somon de bună calitate și a unui Kerner 2023 de la Abbazia di Novacella, prilej de nostalgie după marile călătorii în Südtirol petrecute în deceniul trecut.

A doua zi, frigul anunțat de neinspirații angajați de la meteo a refuzat să cuprindă Bucureștiul. Iar noi ne-am supraîncălzit cu o plimbărică pe strada Glodeni și cu vinurile unui nou masterclass. De data aceasta ne-a tentat chiar Marinela cu acel Food&Wine Show numit „U sapuri da me terra” susținut de Distretto Vini Sicilia, avându-l ca oaspete special pe chef ARS Catania Cooking School Antonino Signorelli și pe trei dintre studenții săi din anul IV, Sonny Asta, Omer Durtuc, Esmerald Rizzo.

Mai puțin titrate decât produsele de la Catena Zapata, cele patru vinuri locale, servite în compania preparatelor de care s-au îngrijit studenții din Catania, și-au atins scopul: ne-au convins să vizităm Sicilia.

Astfel, au  fost deschise următoarele licori: Cantina Chitarra Cutò Frappato 2022, Goccia Nuda Nero d’Avola 2022, Cantina Chitarra Cutò Periccone 2021, Cummo Vini 70 Volte 7 2021 (vin de Marsala). Vinurile au însoțit, respectiv, patru preparate: mini chiflă panino cu parmezan, vinete, ou, sos de roșii, ulei de măsline; mini lasagna cu paste și sos de roșii, în felie subțire de vânătă; mini rulou in piept de pui cu cremă de fistic; prăjitură cu cremă de cacao și migdale, pregătită cu ricotta (rețeta originală, veche de 800 de ani, era cu cremă de mandorle).

O experiență gourmet, delicioasă! Vinurile vesele, fructate, s-au potrivit perfect bucatelor pregătite în stil sicilian, iar noi eram gata să înfruntăm toate provocările zilei de sâmbătă, mai ales că ni s-au alăturat Claudiu și Teodora, entuziaști membri de club. Am revăzut mulți prieteni, am degustat parcă mai puține vinuri. Între acestea, cele purtând mărcile Ferrari, Famiglia Pasqua, Viile Metamorfosis, SERVE, HB Wine, La Salina, Balla Géza, Rasova ș.a.

Mi-a rămas în minte și în memoria senzorială un vin unic, servit la standul La Salina dintr-o sticlă care încă nu și-a găsit eticheta. Ne-a povestit despre el oenologul Ovidiu Maxim, cel care promite că va aduce acest vin în club, la o viitoare, așteptată degustare cu vinurile cramei de la Turda. E vorba de o Fetească Albă dintr-o vie mică, de vreun hectar și jumătate, lucrată în arendă, care aparține unui proprietar din județul Alba. Vinul emană noblețea pe care o dă plantația veche de aproape jumătate de secol, din viță autohtonă: parfum de flori de vie, aciditate, complexitate și corpolență, caracter și frumusețe transilvană.

Mai spre seară, când festivalul căpătase deja o densitate insuportabilă, de câțiva participanți pe metru pătrat, ne-am refugiat la masterclass-ul „The Best of Argentina: Catena Zapata”, pentru un scurt interviu cu Adrianna Catena și pentru a încerca alte vinuri excelent cotate de critici: Catena Alta Chardonnay 2021 (94 p, James Suckling), Catena Zapata Adrianna Vineyard White Stones Chardonnay 2021 (98 p, Robert Parker), Catena Zapata Malbec Nicasia 2019 (97 p, Robert Parker), Catena Zapata Malbec Argentino 2021 (98 p, James Suckling), Catena Zapata Adrianna Vineyard Fortuna Terrae Malbec 2020 (98 p, Robert Parker), Nicolas Catena Zapata 2020 (98 p, James Suckling).

După eveniment, am evadat din vâltoarea festivalului ca să luăm masa la Casa Jienilor, local cu meniu tradițional pe care l-am descoperit în primăvară grație magnificului Radu Rizea. Aici ne-am intersectat pentru scurt timp cu amicii George Mitea și Vasile Ghimpu și pentru o lungă vreme cu niște ciorbe de burtă și fasole, cârnați, ardei umpluți, cefe de porc, ciulamale de pui, creier pane și alte bunătăți vegane servite în compania unei supradotate Fetești Negre din Dealu Mare. N-am putut să ne refuzăm, la urmă, niște papanași și niște digestive și nu am putut pleca fără să ne asigurăm că Romania bate Ciprul cu 3 la 0.

Dimineața de duminică a venit cu o oarecare tristețe: trebuia să renunțăm la o zi de festival pentru a ajunge seara în Vestul nostru îndepărtat și deloc sălbatic. Ne-am consolat cu o oprire la Sibiu, pentru un prânz la restaurantul preferat, La Cuptor, și pentru un selfie pe Podul Minciunilor. Ne-am ghiftuit cu aripioare de porc, măduvă în os și burger, iar la desert ne-am răsfățat cu vulcani de ciocolată și cu acel sublim mousse de șampanie cu ciocolată cu inserție de zmeură și ulei cu vanilie bourbon. Și cafeaua a fost excelentă, energizându-ne pentru o scurtă plimbare pe străzile abrupte din centru, soldată cu achiziționarea a două bufnițe simpatice care vor completa inedita colecție din club a Adinei.

Drumul spre Arad și Timișoara l-am deturnat un pic de pe autostradă pe Valea Mureșului, din pricina superaglomerației de pe porțiunea Coșevița-Margina. Pentru asta, două animăluțe s-au bucurat să ne revadă un pic mai repede, în bârlogul cald de acasă.

 

Foto: București, Casa Jienilor, Catena Zapata, El Enemigo, Ethic Wine, Festival, La Cuptor, Pe drum, Sibiu, Sicilia

                

Citit 287 ori Ultima modificare Vineri, 18 Octombrie 2024 13:27

Media

Publicitate

Pivnicer

Cronica aceasta se scrie la cinci ani de la întâmplarea din Gyula, la 17 ani de la cea din Florența, din nevoia cuvintelor de a da reprezentare unor amintiri intense, unor sensuri care așteptau să fie deslușite. Călătorim așadar într-o zi de august și poate că numai aparent o facem către un orășel maghiar de graniță.

Caută

Publicitate