Prietenul Dragoș Torge a susținut o reușită degustare pentru membrii CDViN, după ce ne-am delectat cu vinurile sale și la standul Artisan Winery din cadrul Salonului Vicii și Delicii de la Expo Arad. Lista a cuprins cinci vinuri proprii și, ca surpriză, un al șaselea vin, servit ca desert.
Astfel, ni s-au turnat pe rând în pahare: Artist Merlot Rosé 2023, Caligraf Mustoasă de Măderat barrique 2022, Caligraf Merlot&Fetească Neagră 2022, Artist Roșu 2021 (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot), Gravor Cabernet Franc 2022. La urmă, ca desert, am primit un vin dulce, obținut din struguri deshidratați.
Înainte să aflăm amănunte despre vinuri, căci fiecare sticlă, nu-i așa, are o poveste de spus, ne-a fost prezentată istoria cramei chiar de oenologul său.
Cei care s-au documentat un pic virtual, au putut afla că Artisan Winery se prezintă drept „o cramă boutique din satul Păuliș, județul Arad, într-un ținut armonios vegheat de munții Zărandului și scăldat de apele Mureșului, din regiunea viticolă Miniș”. Totodată, au mai aflat că este vorba de o cramă de familie, care nu va procesa o cantitate mai mare de struguri decât cea obținută de pe 20 de hectare.
Dragoș a completat această prezentare virtuală, descriind via și vinurile sale. Tânărul podgorean vorbește cu pasiune, cu siguranță, cu îndrăzneală, în deplină cunoaștere profesională, despre potențialul soiurilor, despre ciorchinele în plus care trebuie tăiat la un anumit soi, despre metodele de vinificație, despre cupajele bordeleze, despre degorjare și viitoare spumante, despre cum să dai complexitate Mustoasei, transformând-o din Cenușăreasă în prințesă.
Din caietul lui Zoli, care este un foarte exact jurnal, ținut cu pixul într-o agendă aproape la fel de veche precum clubul, aflăm rezumatul a ceea ce ne-a povestit oenologul în timpul degustării.
„25.10.2024. Artisan Winery, 8,3 ha. Soiuri: Cadarcă (0,5 ha), Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Furmint, Merlot, Mustoasă de Măderat (0,7 ha), Petit Verdot (450 de plante). 1. Artist Merlot Rosé 2023, 13,7%, 12 luni în inox cu batonaj; 2. Caligraf Mustoasă de Măderat 2022 (vie veche de 38-40 de ani), baricare 9 luni, 12,2%, 1.212 sticle; 3. Caligraf 2022 – Merlot plus FN 50%+50%, Merlot 18 luni în butoi de 230 l, FN 13 luni în budană de 570 l, 14,9%, 4-5 luni în sticlă; 4. Artist 2023 Cupaj roșu – Merlot, CS, CF, PV, Merlot 40% baricat, CS 40%, CF 10%, PV 10%; 5. Gravor – Cab. Franc 2022. Butoi de 1.000 l + butoaie la a 2-a trecere, 6 luni la sticlă; 6. Vin dulce, din struguri deshidratați. Gama Caligraf – gamă cu vinuri suave, elegante. Gravor – gama monosepaj. CF, PV, CS, parcelă cu stâncă la suprafață.”
În ce mă privește, voi descrie primul vin, un rosé din Merlot, drept unul plăcut, buvabil, de o culoare superbă, obținut printr-o procesare rapidă a strugurilor, la rece, pentru păstrarea aromelor. M-am îndrăgostit de Mustoasa ultrabaricată! Inițial, mi-am zis că Manu și numai Manu știe cum să înnobileze acest soi local, foarte răspândit în podgorie. Iată că și discipolul său se pricepe; ba mai mult, o face într-o manieră proprie. A găsit o parcelă cu viță veche și cele mai potrivite butoaie, obținând, cu răbdare profesională, un vin mare. Și vinurile roșii ne arată că avem de-a face cu un oenolog matur: primul cupaj – Caligraf - e blând, catifelat, cuminte; al doilea are complexitate, postgust persistent, aduce Bordeaux-ul în Păuliș. Apoi, descoperim un Cabernet Franc foarte fin, care se poate bate în concursuri cu cele produse de case mai vechi, mai mari, mai puternice. Aș fi curios ce notă ar obține la o degustare în orb, alături de etichete consacrate. La urmă, un vin de desert surprinzător, obținut dintr-un soi surprinzător, din struguri deshidratați, care au acumulat 360 g de zahăr per litru, a entuziasmat pe toată lumea.
Dragoș Torge, oenologul și coproprietarul acestei crame boutique, are în grijă și procesul de vinificare la crama MaxiMarc. Calitatea vinurilor sale confirmă un adevăr știut de membrii clubului: Dragoș a învățat, a furat meserie de la unul dintre cei mai buni oenologi care au profesat în România, Emanuele Reolon. De aceea, ori de câte ori savurăm un vin mare de la Artisan Winery, ne amintim cu plăcere și de un anume Ovaș Roșu 2011, de o elegantă Mustoasă din 2018, de un altfel de Amarone, de Măderat, leat 2017...