A cincea întâlnire în dormitorul bunicii cu reprezentanții firmei Tepaso, important distribuitor de vin din România, a fost entuziastă și aniversară. Ne-am reamintit de primul eveniment, organizat în octombrie 2020, în prezența Liliei Dulgher, coproprietar Gitana Winery, de călătoria în Bordeaux, făcută în ianuarie 2021 cu ajutorul prietenului nostru virtual Mihai Diaconu, și de seara bordeleză din martie 2021, susținută tot de el.
După ce am luptat cu pandemia, învingând-o și cu ajutorul vinurilor promovate de Tepaso, în septembrie 2023 am oferit un Ferrari pentru fiecare în cadrul unei extraordinare degustări cu vinurile cramei deținute de familia Lunelli.
La ultima degustare au fost servite șase vinuri de la Kellerei/Cantina Terlan, care reunește mai mulți producători sudtirolezi sub forma unei cooperative. Lista a cuprins: Tradition Müller-Thurgau 2021, 2022, 2023, Cuvée Terlaner 2021 (Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc), Tradition St. Magdalener 2023 (Schiava, Lagrein), Tradition Lagrein 2021.
Miniverticala a fost o încântare pentru cei care iubesc soiurile aromate. Încrucișare de Riesling de Rin cu Madeleine Royale, Müller-Thurgau este un soi de viță-de-vie creat în anul 1882, la un institut de cercetare german, de botanistul și oenologul elvețian Hermann Müller. Numele este împrumutat de la creatorul său și de la cantonul elvețian în care s-a născut acesta, Thurgau. Grație rezistenței și adaptabilității sale în diferite climate, Müller-Thurgau se cultivă astăzi în zeci de țări ale lumii, de pe mai multe continente, inclusiv în America de Nord, Asia și Australia. A fost multă vreme cel mai răspândit soi din Germania, și în prezent având o pondere însemnată în totalul plantațiilor. E al doilea cel mai cultivat soi, ocupând peste 11.000 ha de vie. Producători importanți în Europa sunt Ungaria și Austria, în Luxemburg soiul poartă numele Rivaner, iar în Croația se numește Rizvanac.
Cele trei etichete de Müller-Thurgau ne amintesc de tămâioasele noastre românești. Vinurile au delicate arome florale și provin din struguri de pe plantații situate la altitudini de 500-900 m. Cel din 2021 este, poate, cel mai expresiv, cu bună aciditate, cu note minerale, cu postgust generos. I-au urmat un 2022 cu aciditate mai scăzută și un 2023 mai light, mai vesel, mai proaspăt. Cupajul alb care a urmat, din soiuri internaționale, reflectă terroir-ul din Terlano: e mineral, complex, cu final prelung.
Primul vin roșu, un cupaj de Schiava și Lagrein, poate fi descris drept cel mai interesant vin al serii, și asta nu neapărat din pricina calității sale în sine, cât în ceea ce privește pedigriul, originile unuia dintre soiurile care îl compun. Astfel, baza din St. Magdalener, soiul Schiava, mai cunoscut ca Trollinger ori Vernatsch, al cărui nume italian derivă din latinescul sclavus, iar cel german, din numele localității Tirol, este atestat documentar din secolul XIII, ca soi cultivat în nordul Italiei. Dar nu asta îl face special, ci faptul că se numără printre strămoșii soiului Müller-Thurgau, regăsit în miniverticală. Astfel, dacă inițial se credea că Madeleine Royale, soi creat în anul 1845, unul dintre părinții lui Müller-Thurgau, e o varietate de Chasselas, studiile recente ale cititorilor în ADN arată că acest soi este de fapt o încrucișare între Pinot și... Trollinger (Schiava Grossa). Cât despre cupajul nostru de la Cantina Terlan, să spunem că e un vin fructat, simplu, buvabil, care nu trebuie neapărat asortat cu ceva.
La urmă, un puternic Lagrein ne-a impresionat pe toți. Și acest soi roșu este unul local, poartă numele unei văi din Trentino, iar ADN-ul său arată că este o încrucișare între Schiava Gentile și Teroldego. Așadar, toate sunt în toate când vine vorba de Südtirol...
Ca să facem față cu brio încercărilor degustării, Adina ne-a alintat cu platouri asortate, cu o irezistibilă salată de brânză și somon afumat, cu humus și salată de măsline, iar la urmă, cu cornulețe cu magiun și cu un tort aniversar cu cremă de mascarpone și afine.