Vinurile, asemenea cărților, sunt bunuri culturale. Când litera și vinul se întâlnesc, putem vorbi de o degustare spirituală. Cam asta s-a petrecut în odăile bunicii, într-o zi de marți, în cadrul unui eveniment a cărui protagonistă a fost neobosita noastră prietenă Marinela Ardelean.
Volumul trilingv 50 Romanian Wines and Dishes/50 de vinuri și preparate din România/50 vini e pietanze di Romania, apărut la prestigioasa editură italiană Antiga Edizioni, este o probă de măiestrie literară, oenologică și gastronomică. Reunind 50 de vinuri selectate de autoare de la tot atâtea crame românești, în asociere cu preparate ale unor chefi renumiți, cartea propune de asemenea și 12 destinații vitivinicole cu care se mândrește România. În calitate de club de vin, am avut bucuria să fim prima gazdă a turneului internațional de promovare a lucrării. Motivul ține de prietenia noastră cu Marinela și de faptul că unii dintre noi au făcut parte din echipa care a participat la truda editorială. Turneul de promovare a cărții a mai cuprins evenimente în Timișoara și Oradea, următoarele lansări urmând să aibă loc la Roma, în Iași și la Baia Mare.
De Marinela ne leagă mai bine de un deceniu de acțiuni comune în sprijinul vinului românesc. În calitate de entuziaști neautorizați, am participat alături de ea la festivaluri naționale și internaționale, am elaborat reviste și am editat cărți, am fost implicați în munca de jurizare a vinurilor. Cu un CV impresionant, specific unui expert în domeniul vinului și spirtoaselor, cu un doctorat în marketing, Marinela Vasilica Ardelean, care este semnatara mai multor lucrări de profil, cofondatoare a Festivalului RO-Wine și creatoare a platformei Wines of Romania, ne cucerește în primul rând prin energia cu care promovează vinul autohton.
Nu se îndoiește nimeni că autoarea are capacitatea magică de a vrăji auditoriul. Cronicarul a putut observa asta în ochii celor prezenți la acest eveniment din club, în timpul prezentării și pe durata sesiunii de autografe.
Anturajul cosmopolit al CDViN a cuprins participanți veniți din Arad, Timișoara și București, un oaspete special sosit de la Cluuuj – Darius Mârza, administratorul Wonderland Resort, un invitat din Olanda, dar și un nou amic, repatriat din Canada. Am putut degusta pe rând următoarele vinuri: Spumant brut Villa Vinèa Cuvée Celést 2019 (Chardonnay, Pinot Noir), Viticola Sarica Niculițel Caii de la Letea Volumul II Aligoté 2023, Domeniile Averești Diamond Selection Busuioacă de Bohotin 2023, Apogeum Fetească Neagră 2020, Avincis Cuvée Valerius Primus Alutus 2021, Tohani România Flori de gheață Tămâioasă Românească 2023 (dulce).
Spumantul celést din 2019, care împrumută numele oenologului și creatorului său, Celestino Lucin, este probabil cel mai bun vin neliniștit creat de Villa Vinèa, o adevărată șampanie de Transilvania; crama dobrogeană Viticola Sarica Niculițel propune unul dintre cele mai expresive Aligoté-uri de pe la noi; o Busuioacă de Averești e întotdeauna un altfel de rosé, unul în sine, rezultat din culoarea soiului de strugure; Feteasca Neagră de la Apogeum reprezintă, poate, un apogeu al soiului emblematic românesc; în Alutus descoperim superlativul vinurilor oltenești, un superoltenesc dintr-un soi regăsit prin strădania proprietarilor; Florile de gheață ale Tohaniului redau vieții acel pic de dulce, cel mai iubit gust.
Cum toate aceste licori se regăsesc în cartea Marinelei, putem spune că lucrarea a fost degustată la propriu, prin vinurile sale.