Vineri 3 Februarie 2023

Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

După aproape trei ani de restriști, de război și pandemie, Casa de Vinuri Cotnari revine în odăile l...

Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

Amicul nostru Herbert a tranșat rezultatul finalei Argentina-Franța cu cel puțin 48 de ore înainte d...

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

  • Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

  • Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

Vineri, 19 Iulie 2013 19:00

O seară rosé, cu buburuze, nostalgii toscane şi guşteri care au cucerit dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un blind de rosé în luna iulie se poate dovedi cel mai răcoritor/revigorator/uluitor eveniment pe care îl poţi organiza într-un orăşel din marginea de vest cum este Aradul. Mai ales dacă acţiunea se întâmplă în dormitorul bunicii şi dacă la ea participă nu nişte clienţi, ci nişte prieteni. Cam asta s-a petrecut într-o seară de joi pe uliţa noastră care urmează cursul Mureşului.

Mai întâi am pozat bicicleta cu sonerie-buburuză a unei fidele membre a CDViN care din păcate nu a putut participa la degustare. Pe urmă am învelit cele şapte vinuri bine răcite în folii de aluminiu, numerotându-le şi cufundându-le în gheaţa din frapiere. Ordinea am tras-o la sorţi şi a ieşit astfel: LacertA (Blaufrankisch), Liliac Fetească Neagră&Merlot), Prince Ştirbey (Cabernet Sauvignon), Crama Oprişor Caloian (Cabernet Sauvignon), Avincis (Cabernet Sauvignon&Merlot), Villa Vinèa (Zweigelt), SERVE Vinul Cavalerului (Cabernet Sauvignon&Merlot), toate vinurile fiind din 2012.
Ne-am adunat vreo 18 în final, cătinel-cătinel, am servit vinurile, am râs, am povestit, am notat vinurile, am stat pe pragul clubului până noaptea târziu, ne-am simţit ca-n Toscana, despre care am nostalgizat şi în legătură cu care ne-am planificat marile vacanţe. Am avut trei oaspeţi din străinătate, de peste ocean şi din Ungaria, însă mult mai apropiaţi decât ar părea la prima vedere. Unul dintre ei a oferit Pivnicerei un superb buchet de flori, iar anturajului, două vinuri de top.
În final a trebuit să întocmim şi topul preferinţelor vesticilor în materie de rosé. Punctajele au fost strânse, fiecare alegându-şi cu hotărâre vinurile preferate. A câştigat Lacerta, însoţit de câteva dintre febleţile mele de culoare rosé, între care cele de la Avincis şi SERVE.
Mi-a plăcut enorm rosé-ul celor de la LacertA, poate şi fiindcă era o noutate pentru mine, dat fiind că pe celelalte le tot degust şi beau de ceva vreme. Şi Liliacul îşi are personalitatea lui distinctă şi să nu credeţi cumva că e de lepădat. Cu rosé-ul lui Oliver Bauer m-am tot delectat pe dealurile Drăgăşanilor, e o veche cunoştinţă, de culoare profundă. În topul meu capricios, de data aceasta Caloianul de la Oprişor a ocupat al doilea loc, pentru prospeţimea sa. Rosé-urile de la Avincis şi SERVE sunt pentru mine vinuri de consum curent, de obicei îmi aglomerează frigiderul şi răcitorul. Iar Zweigeltul rosé merită şi el să fie încercat, un vin soft, însă cu personalitate, uşor de recunoscut.
Iată că, după o aşteptare de doi ani, LacertA, şopârla casei, ajunge în sfârşit şi în dormitorul bunicii, şi-şi face intrarea nu oricum, ci în văzul şi admiraţia tuturor. Mai mult decât atât, în cadrul unei degustări care nu trebuie ratată de cei mai pasionaţi dintre noi, clubul se va umple în curând şi de alte "şopârle" benefice, protectoare, toate purtând nume de vinuri din soiuri nobile şi venind tocmai din Dealu Mare. Abia aşteptăm!

 

Citit 9029 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 22:16
Publicitate

Pivnicer

O nouă filă de jurnal se adaugă celor scrise începând cu anul 2009 pe blogul Pivnicer, începând cu 2010 pe site-ul vestik.ro și cu 2011 pe site-ul cdvin.ro. Bilanțul anului 2022 ne oferă link-urile a 56 de articole, care reflectă doar o parte din întâmplările oenologice ale anului trecut.

Caută

Publicitate