Vineri 3 Februarie 2023

Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

După aproape trei ani de restriști, de război și pandemie, Casa de Vinuri Cotnari revine în odăile l...

Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

Amicul nostru Herbert a tranșat rezultatul finalei Argentina-Franța cu cel puțin 48 de ore înainte d...

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

  • Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

  • Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

Vineri, 09 August 2013 22:58

O degustare sentimentală, pe ritm de Pinot Noir purtând semnătura LacertA

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pentru vestici, vinurile LacertA sunt o mai veche cunoştinţă, de prin 2010/2011. Numai întâmplarea şi un concurs de împrejurări nu neapărat favorabile au făcut să ne reîntâlnim cu guşterii simpatici de pe etichete abia în 2013 în dormitorul bunicii. Un merit că revederea s-a produs în sfârşit îl are şi somelierul Bogdan Raul Todor, profesionist şi prieten cu care am împărtăşit în prealabil bucuriile unor întâlniri cu crame şi evenimente de top, dar şi febleţea eternă pentru Toscana.

Bogdan a venit în club însoţit de cinci vinuri programate pentru ziua degustării, de accesorii de top care ţin de arta exercitării meseriei de somelier, dar şi de câteva surprize hors concours. Între acestea, trei vinuri din gama mai de jos dar totuşi premium a Cramei LacertA, Green, White şi Black.
Ne-am strâns vreo treizeci la eveniment, ba am avut parte şi de un tort sărbătoresc în contul zilelor de naştere ale unor active membre ale clubului. Bogdan ştie totul despre vin, despre gheaţă şi temperaturi, despre arta servirii. E însoţit de termometre sofisticate cu care are grijă să măsoare tot felul de temperaturi care au legătură cu vinul ori cu paharele. O delegaţie timişoreană a ocupat câteva mese, iar somelierul, de formaţie toscană, a avut bucuria să-şi exerseze italiana în compania unui oaspete originar din ţara lui Dante.
Despre vinuri ştiam că albele sunt toate de top, iar între roşii străluceşte Pinot Noir-ul. Aşa s-a dovedit a fi şi de această dată, de această degustare. Am servit pe rând Rosé 2012, Fetească Albă 2012, Pinot Gris 2012, Pinot Noir 2010, Cabernet Sauvignon 2010. În prealabil ne delectasem cu proaspetele vinuri Green, cupaj de Chardonnay şi Rhein Riesling, şi Black, cupaj ori mai degrabă mariaj reuşit de Fetească Neagră şi Shiraz, dar şi cu White, obţinut din Sauvignon Blanc şi Fetească Albă. Rosé-ul, primul vin din degustare, a avut succes cu prilejul unui blind anterior, clasându-se pe primul loc între rose-urile încercate. L-am servit de la frapieră la fix 6 grade Celsius, urmat de vinurile albe. Feteasca Albă a fost slăbiciunea mea în această seară, un vin potrivit pentru a alunga arşiţa de august, cu aciditate foarte bună şi postgust generos. De Pinot Gris s-au îndrăgostit însă destule doamne şi domniţe, dintre cele pe care le invităm mereu cu plăcere la evenimentele clubului. A urmat senzaţia serii, unul dintre cele mai bune vinuri care au pătruns vreodată în dormitorul bunicii, Pinot Noir-ul din 2010, pentru care merită să te ridici în picioare şi să aplauzi. Bogdan l-a servit la fix 14 grade, aşa cum se cuvine să faci cu un Pinot Noir din plantaţie tânără şi din acest vin nu a mai rămas nici un strop în pahare. El intră automat în topul meu subiectiv iar eu îl recomand tuturor pasionaţilor şi împătimiţilor din lumea vinului care caută superlativul în fiecare pahar. Despre Cabernet Sauvignon-ul din acelaşi an, 2010, am putut observa că a făcut furori în rândul aceloraşi invitaţi şi invitate care au preţuit în primul rând Pinot Gris-ul.
Una peste alta, am avut iarăşi bucuria unui eveniment de clasă, graţie vinurilor de la LacertA şi graţie somelierului profesionist care le-a prezentat, dar şi anturajului ales pe sprânceană. Degustarea fiecărui vin a fost însoţită şi de o tombolă generoasă, patru invitaţi plecând acasă mai bogaţi cu un tirbuşon şi trei vinuri purtând şopârla pe etichetă. Bogdan ne-a promis o degustare viitoare cu noua gamă premium a producătorului austriac din Dealu Mare, eveniment pe care îl aşteptăm deja cu toţii cu sufletul la gură.
Târziu în noapte, când oaspeţii s-au dus şi am rămas doar cinci prieteni în club, ne-am prostit frumos şi am deschis încă o sticlă de Pinot Noir, prilej pentru mezinul vestic Mihai şi mezina Adriana să ne ofere o lecţie de vals latino. Printre mesele debarasate, cei doi dansatori s-au mişcat la fel de armonios, de fascinant precum vinul din pahare, adăugînd un postgust sentimental acestei seri unice ale cărei cuvinte cheie rămân fără îndoială LacertA şi Pinot Noir.

 

Citit 5858 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 22:11

Media

Publicitate

Pivnicer

O nouă filă de jurnal se adaugă celor scrise începând cu anul 2009 pe blogul Pivnicer, începând cu 2010 pe site-ul vestik.ro și cu 2011 pe site-ul cdvin.ro. Bilanțul anului 2022 ne oferă link-urile a 56 de articole, care reflectă doar o parte din întâmplările oenologice ale anului trecut.

Caută

Publicitate