Vineri 3 Februarie 2023

Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

După aproape trei ani de restriști, de război și pandemie, Casa de Vinuri Cotnari revine în odăile l...

Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

Amicul nostru Herbert a tranșat rezultatul finalei Argentina-Franța cu cel puțin 48 de ore înainte d...

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

  • Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

  • Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

Luni, 16 Septembrie 2013 14:05

Jurnalul vinului globetrotter. Flashtasting cu Nedeea la Paprika şi-n Giebelstadt

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Timp de 15  zile, patru vestici au plimbat vinul românesc prin toată Europa. A fost un flashtasting prelungit de-a lungul a şase mii de kilometri, prin nouă ţări: Ungaria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Elveţia, Italia şi Austria. Mulţumită producătorilor, într-un Logan încăpător condus de Mihai, mezinul trupei, am dus cu noi în lumea bună 11 vinuri româneşti: Rosé 2012, Cuvée Amélie 2012 şi Cuvée Andrei 2010 de la Crama Avincis; Rusalcă Albă 2011 de la Crama Oprişor; Fetească Neagră 2011 şi Fetească Albă/Sauvignon Blanc 2012 de la SERVE; Novac 2010 de la Crama Ştirbey; Fetească Regală 2012, Gewürztraminer 2012 şi Kerner 2012 de la Villa Vinèa; Nedeea 2011 de la Vinarte. Povestea pe scurt a tuturor peripeţiilor oenologice a fost spusă deja pe Pivnicer. Aici urmează, episodic, jurnalul vinului globetrrotter.


Sâmbătă, 24 august. Ziua întâi. Plecare la şase şi un pic. Mihai a adormit. La ieşirea din Ungaria oprim la restaurantul Paprika pentru un flashtasting cu Nedeea; supă cu ficat de pui, paprika şi somloi galuska. Servire impecabilă, vinuri de Villanyi, o ni se facă în curând dor de ţara asta. Austria cu eoliene, cu autostradă de est proastă, cu rafinării imense. Germania cu autostrăzi nesfârşite, cu maşini nesfârşite, foarte scumpe, foarte spălate, cu rulote şi biciclete, cu ritm şi soul apăsător. Înspăimântător de reglementată. Un accident mortal cu cozi de kilometri pe celălalt sens. Apoi un ambuteiaj aproape de Würzburg. Ieşim şi tragem la o benzinărie, facem coadă printre nişte nemţi foarte nemţi ca să bem o apă şi o cafea de nebăut şi să mâncăm nişte sandviciuri de nemâncat. Mihai ne readuce la autostradă pe nişte drumuri de-a lungul Donau-ului, foarte aglomerate  de maşini, motociclişti şi biciclişti, prin nişte localităţi minunate, pe lângă un templu-spital care pare din Grecia antică.
Cazarea e într-un orăşel de lângă Würzburg, la zece ore de condus faţă de Arad. Giebelstadt. O nuntă cu petrecăreţi care taie ciorapi legaţi la ochi, cu nuntaşi ce râd şi aplaudă. Seara mâncăm şniţele şi bem vin nemţesc. Patroana e finlandeză, angajata stresată nu ne permite să deschidem şi un vin românesc. Plouă uşor de când am sosit. Nedeea o bem în cameră.

 

Citit 3448 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 22:08
Publicitate

Pivnicer

O nouă filă de jurnal se adaugă celor scrise începând cu anul 2009 pe blogul Pivnicer, începând cu 2010 pe site-ul vestik.ro și cu 2011 pe site-ul cdvin.ro. Bilanțul anului 2022 ne oferă link-urile a 56 de articole, care reflectă doar o parte din întâmplările oenologice ale anului trecut.

Caută

Publicitate