Vineri 3 Februarie 2023

Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

După aproape trei ani de restriști, de război și pandemie, Casa de Vinuri Cotnari revine în odăile l...

Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

Amicul nostru Herbert a tranșat rezultatul finalei Argentina-Franța cu cel puțin 48 de ore înainte d...

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

  • Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

  • Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

Vineri, 20 Septembrie 2013 16:14

O zi perfectă, cu Fetească Neagră, la Marea Nordului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Înainte să părăsim Groningenul, într-o zi la fel de călduroasă ca în sudul continentului, ne-am propus să lansăm un mesaj la sticlă în Marea Nordului. Peisajul cu oi şi eoliene a fost completat de câţiva localnici care îşi făceau baia de după-amiază în mare. Poate că ei nu şi-au dat seama, dar apa chiar avea o vagă aromă de Fetească Neagră din Dealu Mare.

Luni, 26 august, a fost o zi superbă în nordul Olandei. După mici comisioane în contul studentului proaspăt adus din Arad la Groningen, între care şi o bicicletă, şi după o plimbare prin centru şi o cafea la umbra unei biserici, am zis să ne scăldăm un pic picioarele în Marea Nordului. Groningen e legat de portul propriu printr-un canale grande, presărat cu poduri care se ridică pentru a face loc ambarcaţiunilor de tot felul. La port se ajunge în câteva zeci de minute, pe o şosea aglomerată, presărată cu zeci, dacă nu sute de instalaţii eoliene gigantice şi cu câteva mori de vânt. Ţărmul e apărat de un dig enorm, bituminat la bază, plin de iarbă în vârf. În spatele lui, unii se dau cu parapanta, alţii fotografiază ori merg la pescuit, iar oile, aceeaşi rasă mică şi grasă, pasc fericite iarba olandeză de acasă, dedesuptul palelor imense ale turbinelor eoliene care şuieră în vântul nordului. Suim digul cu o Fetească Neagră de la SERVE  în rucsac iar în faţă ni se deschide splendoarea mării. Un bătrân se bălăceşte în apa nu foarte rece, cu valuri blânde. Executăm şedinţa foto, cu Fetească în scoici şi valuri, cu Fetească între oi şi pale de eoliană. Un pic mai încolo dăm de o splendidă moară de vânt, strămoşul distins al eolienelor prezentului. O zi perfectă, care ia sfârşit la hotel cu o masă bună şi cu un somn bun, în mijlocul fermelor de oi şi de vaci de la marginea Groningenului. A doua zi pornim spre Belgia.

 

Citit 3931 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 21:40
Publicitate

Pivnicer

O nouă filă de jurnal se adaugă celor scrise începând cu anul 2009 pe blogul Pivnicer, începând cu 2010 pe site-ul vestik.ro și cu 2011 pe site-ul cdvin.ro. Bilanțul anului 2022 ne oferă link-urile a 56 de articole, care reflectă doar o parte din întâmplările oenologice ale anului trecut.

Caută

Publicitate