Vineri 3 Februarie 2023

Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

După aproape trei ani de restriști, de război și pandemie, Casa de Vinuri Cotnari revine în odăile l...

Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

Amicul nostru Herbert a tranșat rezultatul finalei Argentina-Franța cu cel puțin 48 de ore înainte d...

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

  • Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

  • Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

Miercuri, 25 Septembrie 2013 17:47

Flashtasting de Dealu Mare într-un burg. În Luxem-burg

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Amintirile noastre despre Grand-Duché de Luxembourg sunt legate iremediabil de un vin românesc şi de frumuseţile locului. Nimic ne-a împiedicat totuşi să relaţionăm cu elefanţii albaştri ai capitalei, care, aidoma vacii de ipsos din faţa hotelluui din Aduard, ne-au ajutat să realizăm şedinţa foto. În plus, am aflat cu plăcere că limba română este uşor de înţeles fie şi la peste 1.500 de kilometri de casă.

Tot miercuri, 28 august. Ultimul punct de pe ordinea noastră de zi ori mai degrabă de pe ordinea noastră de călătorie prin Benelux a fost Grand-Duché de Luxembourg. Prea multe să-ţi aminteşti despre această ţară cât un judeţ nu prea ai avea. Decât, poate, prosperitatea şi turnurile, privirile aruncate în treacăt, grupurile de turişti octogenari, zumzetul blând al civilizaţiei de când lumea.
Eram şi noi în trecere doar, dinspre Belgia spre Franţa, dinspre Olanda spre Italia, încărcaţi cu tot felul de vinuri şi de doruri. În rucsac aveam de această dată acelaşi Sauvignon Blanc/Fetească Albă de la SERVE. Aparatul foto a surprins micile detalii ale plimbării noastre luxemburgheze: o bufniţă simpatică lipită pe zid, nişte maimuţe care nu aud, nu văd, nu spun, inscripţia "Êtes-vous un bon cochon?" de pe geamul unei bănci. Poate că nu sunt. Poate că nu suntem. Căci nu am ţinut vinul la puşculiţă, am avut grijă să-l supunem din nou unui flashtasting. Şi am făcut-o printre elefanţii albaştri şi vernili ai acestui oraş turistic, bancar, aseptic. După o scurtă plimbare prin burg, prin Luxem-burg, la capătul unei porţi boltite, medievale, o duduie irezistibilă ne taie calea, ducându-se undeva, oriunde. "Mihai, îi spun nepotului, am ratat ocazia!" Duduia tresare, se uită la noi, zâmbeşte plină de înţelegere, apoi pleacă încetişor, intrând în prima clădire. Mă gândesc acum că vinul românesc şi limba română au ajuns în ultimul timp valori aproape universale. Uşor de recunoscut oriunde, fie şi pe străzile luxemburgheze...

 

Citit 3737 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 21:35
Publicitate

Pivnicer

O nouă filă de jurnal se adaugă celor scrise începând cu anul 2009 pe blogul Pivnicer, începând cu 2010 pe site-ul vestik.ro și cu 2011 pe site-ul cdvin.ro. Bilanțul anului 2022 ne oferă link-urile a 56 de articole, care reflectă doar o parte din întâmplările oenologice ale anului trecut.

Caută

Publicitate