Duminică 6 Octombrie 2024

ONVPV testează în Podgoria Miniș-Măderat un nou sistem de evaluare a vinurilor

Miercuri, 25 septembrie, Balla Géza Winery a găzduit în premieră o degustare destinată testării unui...

Premieră în club: primul orange Avincis, prezentat chiar de proprietarul cramei

De câte ori își prezintă vinurile în odăile bunicii, Valeriu Stoica eliberează în aerul clubului, o ...

Herbert ne răsfață cu vínuri spañole

De parcă nu ar fi fost de ajuns sutele de etichete cu care ne-a tentat în zeci de degustări  de-a lu...

  • ONVPV testează în Podgoria Miniș-Măderat un nou sistem de evaluare a vinurilor

  • Premieră în club: primul orange Avincis, prezentat chiar de proprietarul cramei

  • Herbert ne răsfață cu vínuri spañole

Luni, 07 Octombrie 2013 15:45

Pisa şi Volterra, piatră romană pe piatră etruscă, şi pe deasupra câte un vin românesc

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Din Liguria, Toscana pare o destinaţie logică. Acolo, la Pisa, am sprijinit Turnul cu o Fetească Neagră, iar un pic mai încolo, la Volterra, am pus de o Nedee pe muzică de Fărâmiţă Lambru. Între două flashtasting-uri, am locuit printre vii şi măslini într-un orăşel cu aromă de vin santo, un loc în care ne vom întoarce negreşit cândva.

Sâmbătă, 31 august. Nu ne-am despărţit de Manarola fără să mai bem un ristretto autentic şi fără să mai dăm o tură de dimineaţă pe străzile de piatră, ancestrale. Marea, stâncile şi pescăruşii erau la locul lor iar localnicii îşi vedeau liniştiţi de treabă, servind turiştii ori robotind în legea lor. Cu o seară înainte, aproape de faleză, am comandat de la un nene simpatic pizza şi bere pe care le-am consumat pe terasa apartamentului abrupt al prietenei tocmai venite din ţară. Acum cărăm valize la deal către maşinile din parcare şi pornim spre Toscana. Portul La Spezia, care arăta ca o bijuterie nocturnă cu două seri în urmă, ne întâmpină cu o lungă esplanadă cu palmieri. Următoarea oprire e la Pisa, în Piazza dei Miracoli, unde sprijinim Turnul ce simbolizează Italia şi filmăm vocalizele din Baptisteriu. Ne reunim cu ultimii sosiţi din grup, care au petrecut în trei câteva nopţi pe litoralul liguric. După un ceas şi-un pic ajungem la pensiunea Amarrante din Montaione. Sosim pe rând iar proprietarul, Moreno, care e un hâtru, ne face un tur al pensiunii. Proprietatea numără mai multe clădiri de piatră, tipic toscane, străvechi dar renovate impecabil, şi mai numără vreo patru hectare de vie şi o plantaţie de măslini. Moreno ne vorbeşte în italiană, ne arată împrejurimile, ascunzătoarea din război, cele două piscine şi ne face o degustare de lichioruri, vin santo şi grappa din producţia proprie. "Le signore domine le situazione" avea să le spună a doua zi, dis-de-dimineaţă, doamnelor din grup care-şi beau primele cafeaua.

Duminică, 1 septembrie. Excursie la Volterra, Cole Val d'Elsa şi Tavarnelle Val di Pesa, plus o mică degustare la Villa Spoiano. Flashtasting programat cu Nedeea. Mergem cu Loganul pe şoselele înguste şi sinuoase ale Toscanei, ne distrăm bine ascultând Fărâmiţă Lambru. În Volterra descoperim detalii pentru deliciul ochiului: motanul care doarme pe o maşină, magazinele cu fructe de alabastru, repetiţiile din piazza grande, rufele de la balcoane, tihna localnicilor. Totul e de piatră, lemn şi fier forjat, totul pare nou şi de când lumea în acelaşi timp, piatră romană peste piatră etruscă, şi peste toate şed cărămizile îngrijite ale prezentului. Un gringo cântă la chitară pe aleea de pe care poţi contempla ruinele amfiteatrului roman iar noi o luăm spre Tavarnelle Val di Pesa pentru o masă târzie şi mult aşteptată.

 

Citit 4080 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Ianuarie 2022 15:03
Publicitate

Pivnicer

A trecut ceva timp de când nu am mai luat drumul Podgoriei Miniș-Măderat în căutarea celui mai bun vin. De-a lungul anilor, am ținut aproape de oameni și crame din Șiria, Miniș, Mâsca și Măderat, cumpărând vin și struguri, legând prietenii, creând reportaje. Deși pandemia face să pară că a trecut un mileniu, și nu un an-doi-trei, mă întorc alături de Adina în zonă, pentru o jurizare, o revedere cu Balla Géza și crama sa de top, dar și pentru o descoperire numai bună de povestit aici.

Caută

Publicitate