Vineri 3 Februarie 2023

Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

După aproape trei ani de restriști, de război și pandemie, Casa de Vinuri Cotnari revine în odăile l...

Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

Amicul nostru Herbert a tranșat rezultatul finalei Argentina-Franța cu cel puțin 48 de ore înainte d...

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

  • Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

  • Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

Joi, 28 Noiembrie 2013 09:25

ISPITA de la Crama Oprişor, o experienţă dincolo de cuvinte

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Înainte să mă apuc să povestesc despre ediţia de toamnă a GoodWine 2013 şi despre ultimele isprăvi ale vesticilor la Bucureşti, aş vrea să dedic un material, un material virtual..., unui singur vin şi unui singur producător care m-au impresionat în mod special la târg.

Fiecare dintre prietenii şi partenerii noştri din lumea vinului are câte un atu sau chiar mai multe atunci când vine vorba de un produs ori de o creaţie oenologică. Dacă Oliver Bauer de la Prince Ştirbey este maestrul acidităţii ridicate, al încorporării reuşite a alcoolului în vin şi al degustărilor-şcoală cu cea mai variată tematică, dacă oamenii de la Vinarte se mândresc cu verticale de Prince Matei care ne duc până în mileniul care a trecut, dacă Ghislain Moritz face vinuri de o fineţe aparte, franţuzească, la crama splendidă numită Avincis, ei bine, eu cred că prietenii de la Oprişor excelează în marketing şi în asocierile artistice pe care le fac de fiecare dată când concep un vin mare.
Este şi cazul ISPITEI, ultima creaţie oenologică a lui Liviu Grigorică, un nou concept din seria Artă şi vin care urmează să fie întrupat de şase vinuri îmbrăcate în simbolurile artistice ale lui Ciprian Paleologu şi care a fost prezentat la stand în prima sa ediţie, "Iluminare", precum un obiect de mare preţ - bijuterie, ou Fabergé, diamant, sculptură mitică - aşa cum de fapt şi este. Nu am să mă apuc să vă povestesc acum cine ştie ce bazaconii despre condimente, amintiri de fructe şi luxurianţe ale gustului pe care le-oi fi regăsit în acest vin pe care Gabriel Roceanu, Veronica Gheorghiu şi Luminiţa Tzakis au avut grijă să mi-l toarne cu generozitate în pahar. Şi e chiar bine că de această dată avem de-a face cu un proiect esoteric iar informaţiile concrete despre cupaj şi alchimia vinului nu pot fi găsite pe site-uri şi în paginile blogurilor de specialitate. Destul să vă spun că l-am întâlnit pe Vali Ceafalău pe una dintre "străzile" GoodWine şi că era de-a dreptul transfigurat de experienţa degustării ISPITEI. Că şi Radu Rizea a zăbovit în stand, printre decorurile cu lei, şerpi, sirene şi îngeri, părând cumva că începe deja să plutească, precum un amiral al oceanelor de rubin, luând-o în sus, către sensurile de nepovestit ale acestui vin.
Oricând e o plăcere ori o caznă, după caz, să fii ispitit. Oricum ar fi, oricum ai fi, berbant ori habotnic de eşti, ispitirea te îndeamnă la cunoaştere. Eu m-am lăsat în voia ei şi am deschis o uşă cu ajutorul ISPITEI de la Oprişor. Dincolo de ea, simţurile au luat-o razna, prin paradisul ori iadul vinului. Restul experienţei s-a petrecut dincolo de cuvinte. Acum, post factum, mă gândesc s-o repet şi s-o împărtăşesc cu cei care se încumetă.

 

Citit 8203 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 21:19
Publicitate

Pivnicer

O nouă filă de jurnal se adaugă celor scrise începând cu anul 2009 pe blogul Pivnicer, începând cu 2010 pe site-ul vestik.ro și cu 2011 pe site-ul cdvin.ro. Bilanțul anului 2022 ne oferă link-urile a 56 de articole, care reflectă doar o parte din întâmplările oenologice ale anului trecut.

Caută

Publicitate