Despre Castel Vinum şi brandul Villa Vinea nu am aflat prea multe, decât că este vorba de o plantaţie nouă, cu patron italian, din zona Târnavelor, comuna Cristeşti, judeţul Mureş, că a luat un număr de medalii la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti2012 (IWCB) şi că deocamdată a îmbuteliat numai vinurile albe, cele roşii urmând să fie scoase pe piaţă la toamnă. În plus, graţie Ellei Heizer, profesionist al viei şi degustător autorizat membru al CDViN care a vizitat plantaţia cu pricina, am putut vedea în câteva fotografii cum arată via şi strugurii din care au fost create vinurile.
Directorul de vânzări, Marcel Farcaş, un om care pare bun la toate, s-a ocupat de realizarea platourilor, feliind cu grijă de master chef merele, brânza, pâinea şi peştele. Noi am pus vinul la răcitor şi la frapieră, având grijă de toate celelalte. Şi de această dată ne-am bucurat de un anturaj cosmopolit, din care a făcut parte şi un mare şef de multinaţională, care a avut grijă să-şi comande apoi vinul preferat.
Altfel, totul a decurs normal, după o rutină simpatică, neprotocolară, care a inclus degustarea a cinci vinuri (Fetească Regală Premium 2011, Sauvignon Blanc Premium 2011, Vinea Alb 2011 - Kerner, Sauvignon Blanc Selection 2011 şi Diamant 2011 - cupaj de Fetească Regală, Kerner şi Riesling de Rin) şi o tombolă soldată cu câştigarea unui minunat Gewurztraminer 2011, acela distins cu 91 de puncte la IWCB, care nu a fost însă prezentat în degustarea organizată la clubul Vestik. Lucky Motanul a avut grijă să inspecteze adunarea, frecându-se de domni, doamne şi duduiţe, plin de o anumită distincţie dominatoare. Apoi Spania a învins Portugalia iar noi ne-am dus la culcare, gata să facem faţă tuturor degustărilor, meciurilor şi încercărilor politice viitoare. Şi asta înseamnă că vom pleda în continuare pentru vinul cel bun, neaditivat, şi pentru omul politic autentic, cu doctorat neplagiat. Şi că vom ţine, la fotbal, cu echipele latine, pe care nu ne îndoim, vorba unui suporter al Squadrei Azzura, că nemţii şi anglo-saxonii nu le vor bate niciodată. Pentru că, nu-i aşa, vinul nu poate fi povestit cu adevărat decât într-o limbă latină, după cum nici fotbalul nu poate fi comentat cu adevărat într-o altfel de limbă. Totuşi, parcă politicii i se potrivesc bine limbile ceva mai nordice...