În ultimul weekend, cei cinci vestici care au fondat asociaţia şi unicul club din lume al unor degustători neautorizaţi s-au întâlnit pentru a nostalgiza după anul care a trecut şi pentru a pune la cale acţiunile anului în curs.
Nici bine n-am apucat să ştergem urmele lui Moş Crăciun, să strângem resturile de petarde de la sărbătoarea de Revelion şi să reîmpachetăm podoabele bradului anului 2012, că şi trebuie să pregătim "dormitorul bunicii" pentru cele dintâi degustări din noul an. Şi nu sunt puţine, ci chiar patru la număr, programate între mijlocul lui ianuarie şi mijlocul lui februarie 2013.
Un blind de Cabernet Sauvignon poate fi cel mai interesant spectacol la care poţi participa într-o seară de noiembrie, într-un târg cu pretenţii cum se vrea Aradul. De ce asta? În primul rând, fiindcă prin părţile noastre sunt foarte puţini cei care pot aprecia un vin nobil. Şi nu e vorba numaidecât de bani aici; de-a lungul timpului, am învăţat că pasionaţii adevăraţi, connaisseurii, nu sunt caracterizaţi de mărimea contului, ba din contră.
Cu câteva zile în urmă, trei vestici şi un consătean al Pivnicerului căruia obişnuim să-i spunem ceacea Ion Traia au participat în calitate de bloggeri, de ziarişti, de membri ai juriului ori concurenţi - după caz - la marele Festival al răchiei de la Săcălaz. Acuma nu trebuie să înţelegeţi că ar fi fost acolo nu ştiu câte sute de concurenţi ori mii de probe de răchie şi că de aceea ar fi fost atât de mare festivalul cu pricina. Nu. A fost mare în primul rând din cauza căldurii cu care am fost primiţi, a decenţei întregii manifestări, a faptului că a fost vorba de o prezenţă internaţională graţie invitaţilor şi concurenţilor din Banatul sârbesc, dar şi din alte motive pe care le voi ilustra mai jos.
Am aflat zilele trecute că, între atâtea alte destinaţii posibile, un club de vin este bun şi pentru a-ţi sărbători ziua de naştere. M-am trezit cu un tort cât toate zilele, pe care puteam naviga dulce pe marele ocean al internetului. Mă simt norocos, mă simt Lucky când mă gândesc la toate acestea, chiar dacă oamenilor serioşi de pe întreg cuprinsul ţării şi al lumii li se pare nedemn să scrii pe un blog în numele unui motan maidanez, şi mai mult decât atât, să-ţi faci vinotecă şi asociaţie de degustători neautorizaţi, ba şi un club de vin care să aibă ca imagine reprezentativă o mâţă alb-negru ce se zgâieşte la camerele reporterilor cu un anume şarm de fotomodel. Ca să nu mai spun de pomenitul eveniment, când fiinţele cele mai apropiate mie s-au gândit să-mi pregătească un tort cu chipul aceluiaşi motan pe el.
La numai câteva zile după cheful cu ţigani, ceaţă, tirolezi, croafne şi gulaş care a marcat Marea deschidere a Cramei Castel Vinum şi la câteva luni de la degustarea cu vinuri albe marca Villa Vinèa găzduită de CDViN, ne-am reunit în Clubul Vestik pentru a degusta împreună cu prietenii arădeni alte şase vinuri ale noului producător din valea Târnavei Mici. Directorul de vânzări Marcel Farcaş a sosit cu portbagajul plin de baxuri, aducând la degustare Sauvignon Blanc Premium, Sauvignon Blanc Selection, Diamant Selection, Pinot Noir Premium, Fetească Neagră Selection, Vinea Roşu Premium, toate din 2011.
Expertul în gastronomie favorit al Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizaţi, Imi Molnar - un cunoscut jurist, dar şi un talentat muzician, a cărui faimă a depăşit demult urbea de pe Mureş -, a luat, în weekend-ul trecut, drumul Bucureştiului, pentru a participa la preselecţia noului sezon al popularului show de televiziune Master Chef, realizat de liderul de audienţă al posturilor tv, ProTV.
Cei care cunosc cât de cât frumosul şi cochetul târg al Aradului ştiu bine că o seară cu vinuri S.E.R.V.E. pe muzică live oferită de Nelu Pitic în Clubul Vestik, adică în "dormitorul bunicii", este unul dintre cele mai frumoase lucruri care li se pot întâmpla prin părţile astea de lume.
O dată, fiindcă rareori un vin din gama superioară a producătorului din Dealu Mare a dezamăgit cunoscătorii şi pasionaţii. Apoi, fiindcă sunetul de chitară şi vocea maestrului Pitic, acompaniat adesea de fiul său mai mic, Andrei, au la rândul lor calitatea vinului premium românesc. Pe urmă, fiindcă nu e de colo ca toate acestea să se petreacă sub privirile mulţumite, pătrunzătoare ori ironice ale lui Santana, Steve Vai, Elton John, Rolling Stones şi ale altor vedete şi personalităţi care fac parte din colecţia unică de autografe ce umple pereţii clubului. Şi nu în ultimul rând, fiindcă platourile pregătite de master chef-ul neautorizat al clubului, căruia prietenii îi spun Imi, rivalizează, completează şi eclipsează adesea chiar şi vinurile cele mai alese.
M-am luat cu altele - pescuit, drumuri la Ferendia, treburi domestice - şi uite că n-am apucat să vă povestesc ultima întâmplare din sânul CDViN. Totul a fost premeditat de Pivniceră, căreia i se mai spune şi Adina, şi de Imi, master chef-ul fără patalama al clubului. Au pus la cale o degustare de Chardonnay şi nu numai, asortată cu câteva bijuterii gastronomice gătite la fiecare acasă şi aduse calde de la cuptor pentru cele 16 persoane privilegiate care au participat la festin.